Aquest bloc va néixer un 6 d'octubre de 2006

dilluns, 27 de juliol del 2009

Curs de ceràmica amb la Carme Balada

Aquests quatre dissabtes de juliol he fet un taller de ceràmica al voltant del bol de te amb la Carme Balada, una ceramista del barri de Santa Caterina, en un carreró davant del mercat.

El primer dia ens varem introduir en la cerimònia del te i el paper i la importància del bol en ella.
Sabíeu que la cerimònia del te no és una tradició mil•lenària? Neix al segle XVI com a ritual per aconseguir la perfecció, la senzillesa, per a purificar i omplir de tranquil•litat la pròpia consciència, tot sota la influència de la secta budista Zen.

L’estètica japonesa es mou entre tres principis generals: sabi, wabi i shibui. El sabi és la idea de solitud, absència. El wabi, la simplicitat, la pobresa, la sinceritat amb un mateix, el despullament de la bellesa de tot el fictici. I, finalment, shibui, és l’aspror, l’inacabat, rude, l’elegància continguda.
Curs de ceràmica - El bol de te
Cliqueu la imatge per veure la resta de fotografies

El bol de te, que s’inspira en el bol d’arròs de Corea, segueix aquest principis, així els antics mestres de l’art del te consideraven que la veritable bellesa es trobava en la familiaritat, la quotidianitat i les coses de fàcil accés. Simplicitat i imperfecció aparent; utilitat i adorn refinat, no la bellesa per al bellesa. La forma del chawan és quasi deforme, les vores desiguals, l’esmalt gotejant...


Hi ha diverses escoles de ceràmica al voltant del chawan.
Shino, coneguda pel seu gruixut esmalt blanc i la seva marca vermella cremada que surt de sota l’esmalt. La llarga cocció es realitza en forns quasi subterranis i molt humits.


Oribe, no es tornejat si no feta en motlles i manualment. L’esmalt és el mateix. El forn és de cocció ràpida, donant colors diferents i més agosarats.
Raku, neix expressament per la realització de bols de te del mestre Chojiro. Aquest havia contactat amb un dels creadors de la cerimònia, el monjo budista Sen No Rikyü, i va començar a fer-li bols per al seu consum. Peces de tonalitats monocromes en negre i vermell seguint l’estètica wabi-sabi del Zen; són produïdes a mà, no tornejades, sense decoracions. Cada bol es cou individualment i un cop calent es treu del forn i es refreda instantàniament.
Bizen, ceràmica sense esmaltar, fan servir una argila que es troba sota els arrossars amb molt de ferro i molta matèria orgànica, molt fundible. Es cou molt lentament (entre7 i 12 dies) i a baixa temperatura doncs és fàcilment trencable, i es recobreixen amb cendres. Els colors són vermellosos, terrossos, blau grisos.
Hagi, realitzada per ceramistes arribats de Corea el seu distintiu és la seva duresa. La major part de peces són cobertes amb un senzill esmalt transparent.


Varem realitzar alguns bols a mà i varem polir, també a mà, alguns altres tornejats abans. Els varem decorar i esmaltar. I varem prendre un te amb els nostres bols.

Segueixen aquest bloc


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...