Aquest bloc va néixer un 6 d'octubre de 2006

dilluns, 30 de juny del 2008

Diables




Malgrat la participació en alguns actes civils, els diables apareixen majoritàriament en actes religiosos, especialment al segles XIX, i no serà fins el segle XX que no es generalitzaran les sortides en aquest actes civils, com festes majors i carnestoltes.

És en els actes civils on apareixen els versots de diables, on aquests es mofen de la situació política de la seva regió o inclòs de la mateixa gent que els envolta.

Fins la Guerra Civil, la tradició del ball de diables es va conservant per inèrcia i, a poc a poc, va decaient.

En acabar la guerra, i malgrat els problemes que crea la dictadura, s’inicia una reposició del ball dins la recuperació de les festes, especialment al finals dels seixanta, i amb la recuperació i reivindicació de les antigues festes populars de Catalunya als vuitanta. Així, en finalitzar la dictadura, balls de diables i correfocs, com altres símbols de la cultura catalana (castells, balls de bastons, trabucaires, gegants…) són recuperats, fomentant-se la creació de nous grups que dinamitzen les festes populars, donant a la festa pública de carrer un protagonisme cultural i social gairebé perduts fins aleshores.

2 comentaris:

Striper ha dit...

Jo crec que totes les manifestacions folcloriques son signes d'identitat que s'han de conservar.

Francesc ha dit...

Els nostres diables són part de la nostra cultura i, com bé diu striper, cal conservar-los. A Beneixama tenim la "Colla de Dimonis Emplomats" i fan uns correfocs molt bonics. Les teues fotos, com sempre, una passada! Salutacions

Segueixen aquest bloc


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...