Aquest bloc va néixer un 6 d'octubre de 2006

dijous, 26 de juny de 2008

Diables
Segons Joan Amades, la primera notícia escrita sobre un Ball de Diables data de l’any 1150, durant el banquet de casament del comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV amb la princesa Peronella, fill del rei d’Aragó.

La crònica diu que representava la lluita d’uns dimonis, dirigits per Llucifer, contra l’Arcàngel Sant Miquel i una colla d’àngels.

Entre els segles XIV i XV, trobem important documentació de la participació de diables en diferents celebracions. Al 1423 tenim la segona referència escrita en motiu al vinguda a Barcelona del rei Alfons V d’Aragó, procedent de Nàpols.
A Cervera, al 1426, els diables participen a les festes del Corpus. I a principis del segle XV, les processons de Barcelona clausuraven la comitiva amb un entremès format per una colla d’àngels i una altra de diables.

7 comentaris:

miq ha dit...

Se sap si en aquestes primeres mostres de diables ja feien ús de la pólvora vinguda d'Àsia a finals del XIII, començaments del XIV amb Marco Polo?

--
Les teves fotos m'han dut bons records d'una nit de foc a la Barceloneta.

Striper ha dit...

Foc i festa sempre o al menys moltes vegades de la ma.

Sara Maria ha dit...

Doncs si, sembla que si, que l'existència dels diables ha anat lligada, de seguida, amb el foc i la pòlvora

Francesc ha dit...

Escolta, aquestes fotos "diableres" són molt i molt boníques. Ets una artista de la imatge. Salutacions.

Sara Maria ha dit...

Gràcies Francesc!

Sylvie ha dit...

la magia del foc! aix, estic d'acord que ets una artista!

Ferran ha dit...

Sara Maria, comparteixo l'opinió pel que fa a les teves fotos. No sé si són només les fotos, o com les disposes en els posts, però realment queden de meravella. Records!

Segueixen aquest bloc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...