Aquest bloc va néixer un 6 d'octubre de 2006

divendres, 7 de setembre del 2007

El mur de Berlín





El mur va separar el Berlín Oest del Berlín Est del 13 d’agost de 1961 al 9 de novembre de 1989, la propaganda de l’RDA l’anomenava “mur de protecció antifeixista”, en altres llocs rebia el nom de “mur de la vergonya”.

Després de mesos de protesta i d’exigències de lliure circulació de persones per part de ciutadans orientals, un membre del Politburó, en una conferència de premsa en directe al Centre de Premsa Internacional de Berlín Est , va llegir de passada un full d'un acord del consell de ministres sobre una nova reglamentació dels visats que encara no havia estat aprovat.
A causa de les notícies titulades "El mur és obert!", milers de berlinesos de l’Est van dirigir-se als passos fronterers i van exigir-ne l’obertura. Poc després de les 23h, sense ordres oficials i sota la pressió de les masses un dels passos va aixecar la barrera. La resta de passos van obrir en cadena. Transmès en directe per la TV milers de ciutadans es van dirigir als diversos passos del mur, el matí del 10 de novembre de 1989 milers de persones seguien travessant la frontera sense control.


L'enderrocament de la part del mur de l'interior de la ciutat es va completar el novembre de 1990. Se'n van deixar drets sis fragments com a recordatori històric. La resta del mur va desaparèixer el novembre de 1991.
El fragment més conegut que es conserva del mur voreja el riu Spree entre l'estació Ostbahnhof i el pont Oberbaumbrücke. L'any 1990 es va convocar una trobada d'artistes internacionals perquè el pintessin; ara es coneix com a East Side Gallery i té gaudeix de l'estatus de patrimoni protegit.
Resten fragments a Postdamer Platz, i alguns han viatjat anant a Bon, Munic, Brussel·les, també a la seu de la CIA a Langley (Virginia, EUA).

Tota aquesta informació, i més, la podeu trobar en aquest article de la Wikipèdia.

2 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

La veritat és que l'East Side Gallery el trobo una bajanada. Més valdria que se'n desfessin, d'aquest mur ple de "Yo estuve aquí"! (per què els espanyols són, amb diferència, els que hi escriuen més bestieses?). L'Ajuntament hauria d'invertir-hi uns 2M€ si vulgués recuperar-lo, ja que està fet pols. Massa diners per una paret, trobo!

Sara Maria ha dit...

Crec que tens raó, a les fotografies es veu com les pintures estan cobertes amb grafies diverses. L'estat és lamentable.

Segueixen aquest bloc


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...