Aquest bloc va néixer un 6 d'octubre de 2006

dilluns, 27 d’abril del 2009

El Carilló del Palau de la Generalitat



Amb motiu de la Mare de Déu de Montserrat el carilló del Palau va tocar el Virolai i algunes sardanes dedicades a la muntanya i a la Moreneta.
Com que treballo al costat, i amb el permís dels caps, uns quants hem pujar al carilló per poder-lo escoltar i veure tocar la carillonista, l’Anna Maria.

Després del concerts, ella mateix ens va explicar algunes coses interessants, algunes de les quals us explico.

El primer carilló que es coneix és del 1510 als països nòrdics.
A Palau n’hi havia hagut un d’anterior del 1927, més petit, amb 13 campanes, i amb teclat i pedalers mecànics. Actualment es troba al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya a Terrassa.

El carilló actual és del 1976, i fou restaurat al 1991. Te 49 campanes fixes i pesa 4.898 quilos, el teclat i el pedaler són manuals.

Campanes fixes vol dir que amb l’esforç de teclejar les tecles, la carillonista ha de fer la força per moure el batall, que és el que és unit a la tecla pel cable. En altres és mou la campana, el que suposa una major força. El nivell de força que es fa, segons l’estil de la peça i del gust de la interpretació, és el que diferencia els estils dels diferents carillonistes.

Es poden consultar els concerts del Carilló del Palau, gratuïts, aquí, s’escolten des del patí dels tarongers els dies que fa bon temps o des de la galeria gòtica si fa mal temps. També es poden escoltar des de la plaça Sant Jaume o pels carrers del voltant. I si es vol pujar a veure els teclats s’ha de demanar abans.

3 comentaris:

Striper ha dit...

Impresionant tota la maquinaria i sentir-lo tocar.

Francesc ha dit...

M'ha agradat molt aquest post. Això del carilló és tota una sorpresa. Gràcies per posar-nos-el a l'abast

Ferran Porta ha dit...

Jo, per si un cas, m'he guardat a Favoritos el link que ens passes. Seria una experiència nova i que m'agradaria viure, escoltar un concert del carilló de la Gene!

Segueixen aquest bloc


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...