Aquest bloc va néixer un 6 d'octubre de 2006

diumenge, 30 de març del 2008

Premi Calidesa per Delicies del Rebost

3 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne

La Gina de La Cuina de casa meva ha concedit el Premi Calidesa a Delicies del Rebost.

El Premi Calidesa s’otorga als blogs on la calidesa, l’amistat i la simpatia són les notes més dominants. Un cop s’ha rebut, es mostra un enllaç a qui te la concedit i es concedeix a altres cinc blogs.

1. A la Mar de Baixa gastronomia, gràcies a ella em fet el primer Sopar en Blog.
2. A la Silvia, per Reflexiones y otras historias de la Silvia, on podreu comprovar la seva calidesa
3. A la Cristina, de Vida Culinària, entre recepta i recepta, un detall sempre
4. A la Gemma, de la Cuina de casa, un altre de les organitzadores de saraos culinaris, com l’assistència a cursos de cuina
5. Al Massitet i a Kisumenja, per l’Olleta de verdures, un lloc on trobar entrades diverses sobre el món de la gastronomia

dijous, 27 de març del 2008

Sant Miquel de Cuixà

2 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne



Aquest és el taller de ceràmica on els monjos treballen, quan no treballen a l’hort. En Rémy i en Marco són els que fan la ceràmica que després es ven a la botiga. La paret és decorada amb trossos de peces de ceràmica.

dimecres, 26 de març del 2008

Sant Miquel de Cuixà

4 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne



L'abadia de Cuixà deu el seu origen a l'abadia de Sant Andreu d'Eixalada, fundada cap al 840 i situada al capdamunt de la vall de la Tet.

Al 878, una crescuda del riu obliga a traslladar la comunitat a Cuixà, a un petit cenobi dedicat a Sant Germà i propietat del pare Protasi, que en va ser nomenat abat en 879.

Per iniciativa del comte Sunifred II es construeix, pels volts de 940, una església dedicada a Sant Miquel.

El 1008, Oliba, l'últim fill de Sunifred, és triat abat de Ripoll i de Cuixà, i el 1017 serà nomenat bisbe de Vic. Va morir a Cuixà el 1046.
Durant els anys que va ser-ne abat, es va anar acabant de construir el monestir, la cripta, la capella de la Trinitat...

dimarts, 18 de març del 2008

TIBET

3 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne


Els tibetans anomenen al seu país Bod (Bodyul en tibetà o Sitsang en xinès), terme que deriva d'una de les seves antigues religions: la Bon; de vegades li afegeixen el terme Kangchen "Terra de les Neus". Per estar situada a una altitud mitjana de 4.875 metres, el Tibet, també és conegut com "El Sostre del Món". Els xinesos la denominen Xizang Zizhqu, eufemísticament, "Regió Autònoma del Tibet".

Poc se'n coneix del Tibet abans del segle VII. Des d'aquest segle fins al segle X el Tibet va ser un país independent on la terra era tinguda per famílies nobles, monestirs budistes i petits terratinents. Aquesta forma de societat es va mantenir fins a 1930. En aquell llavors 700.000 persones eren serves en una població total d'1,2 milions d'habitants.

El segle XIII el Tibet va ser dominat per l'Imperi Mongol. Els governants mongols li van donar gran autonomia secular a l'escola de Sa-skya del budisme tibetà. Durant tres segles el Tibet va continuar sent governat per dinasties seculars. El segle XVI Altan Khan de la tribu mongola de Turnet li va donar suport al govern religiós del Dalai Lama, sent el budisme la religió predominant entre mongols i tibetans.

Al principi del segle XVIII Xina va enviar un comissionat xinès a Lhasa per fer-se càrrec del govern. Diferents faccions tibetanes es van rebel·lar contra el comissionat, el qual va ser assassinat. Posteriorment l'exèrcit Qing va envair el Tibet i va derrotar els rebels, nomenant un altre comissionat. Dos mil soldats xinesos van romandre al Tibet i les seves tasques defensives van ser recolzades per forces locals organitzades pel comissionat.

El 1904 els britànics van enviar un fort contingent militar i van ocupar Lhasa, forçant en aquesta forma l'obertura de la frontera entre l'Índia i el Tibet. El 1906 els britànics van firmar un tractat amb la Xina pel qual el Tibet es convertia en un protectorat britànic.
El 1907 es va firmar un nou tractat entre la Gran Bretanya, la Xina i Rússia on se li donava a la Xina la sobirania sobre el Tibet.

Tanmateix, el 1911 l'esclat de la guerra civil a la Xina va obligar les tropes d'aquest país estacionades al Tibet a tornar a aquell país, oportunitat que va aprofitar el Dalai Lama per restablir el seu control sobre el Tibet.

El 1913 el Tibet i Mongòlia van firmar un acord reconeixent la seva mútua independència de la Xina. El 1914 es va negociar un tractat entre la Xina, el Tibet i la Gran Bretanya denominat Convenció de Simla. Durant aquesta convenció els britànics van tractar de dividir el Tibet en dues regions, la qual cosa no va prosperar. Tanmateix els representants del Tibet i de la Gran Bretanya van firmar un acord a l'esquena de la Xina, mitjançant el qual el Tibet seria una regió autònoma de la Xina i els britànics s'adjudicarien 90.000 quilòmetres quadrats de territori tradicionalment tibetà que correspon a l'actual estat d'Arunachal Pradesh.

Després de declarada la independència de l'Índia, aquesta nació va considerar aquesta regió com a seva en funció a la frontera establerta al tractat esmentat. La Xina, tanmateix, va rebutjar tal posició, indicant que l'esmentat tractat no tenia cap validesa ja que no va ser firmat per ells i el Tibet no era una nació independent, sinó un protectorat de la Xina. La disputa per aquesta regió va ocasionar la guerra entre la Xina i l'Índia el 1962.

En esclatar la Revolució de Xinhai i la Primera Guerra Mundial el Tibet va perdre interès per a les potències occidentals i per a la Xina. En aquesta conjuntura el tretzè Dalai Lama va prendre el govern del Tibet sense cap interferència d'altres països.

La Xina, tanmateix, mai no va renunciar a la seva hegemonia sobre el Tibet. El 1950 l'exèrcit xinès va envair el Tibet, derrotant fàcilment el feble exèrcit tibetà. El 1951 es va redactar el Pla per a l'Alliberament Pacífic del Tibet, el qual va ser firmat per representants del Dalai Lama i el Panchen Lama sota la pressió del govern xinès. Aquest pla contemplava l'administració conjunta del govern xinès amb el govern del Tibet.

El pla va ser implantant però no sobretot el territori, per tal com les regions de Kham Oriental i Amdo van ser considerades com a províncies xineses, duent-se a terme una reforma radical de la tinença de les terres. El juny de 1956 i a conseqüència d'aquesta reforma, va esclatar una rebel·lió en aquestes dues regions, la qual es va estendre fins a Lhasa. L'exèrcit xinès va aconseguir doblegar la rebel·lió el 1959, en accions militars que van ocasionar la mort a milers de tibetans. El catorzè Dalai Lama i els seus principals col·laboradors van fugir a l'Índia.

El Tibet compta amb uns 14 milions d'habitants, (6 milions de tibetans originaris i, 8 milions de xinesos emigrats o desplaçats a la zona). A la seva capital Lhassa hi ha 260.000 persones (100.000 tibetans i 160.000 xinesos). Els tibetans practiquen el budisme en el 99% dels casos i encara que la seva llengua sigui el tibetà, són obligats a parlar el xinès (única llengua oficial). Una part considerable dels tibetans són nòmades o seminòmades. Aproximadament 1/3 de la seva població són lames o monges.

Hi ha aproximadament 131.000 tibetans exiliats. (100 mil a l'Índia, 25.000 al Nepal, 2.000 a Bhutan, 2.000 a Suïssa, 1.500 als Estats Units i 600 al Canadà.) Amb una real voluntat de modernitzar-se, actualment tenen un govern democràtic, amb eleccions directes cada cinc anys. El seu actual cap de l'estat és SS.SS. el Catorzè Dalai Lama. El Govern compta amb els ministeris d'Educació, Economia, Salut, Llar, Informació i Relacions Internacionals, Religió i Cultura, Seguretat i un Consell de Projectes. El seu centre de govern està situat a Dharamsala (L'Índia). No disposen ni de policia ni de forces armades (exèrcit) de cap tipus. La renda administrada pel govern (pressuposats) procedeix únicament dels impostos voluntaris anuals, de la prestació de serveis voluntaris i dels donatius.

Algunes de les pràctiques comunes dutes a terme per les autoritats xineses són:
  • Violació del dret a la llibertat de religió.

  • Violació del dret a la llibertat d'expressió i opinió.

  • Existència de presos per causes polítiques.

  • Existència de camps de treball forçat per a presos comuns i polítics.

  • Arrests indiscriminats i empresonament sense judici previ.

  • Tortures sistemàtiques als presos.

  • Discriminació racial i lingüística.

  • Transferències forçoses de població tant de tibetans a la resta de la Xina, com de xinesos al Tibet.

  • Casos de privació de l'educació a nens tibetans, amb expulsió dels mateixos dels col·legis, o bé el que siguin educats fora del Tibet a "les maneres xineses"

  • Control de natalitat o esterilització de dones tibetanes.


(informació extreta de la Fundació Casa del Tibet de Barcelona i de la Wikipèdia)

diumenge, 16 de març del 2008

Setmana Santa

3 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne

Ja ha arribat, Setmana Santa, uns dies de vacances. Estaré uns dies desconnectada, ens veurem després.
Bones vacances !

dijous, 13 de març del 2008

Tashilhunpo

0 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne



El primer Dalai Lama va fundar, al 1447, el monestir de Tashilhunpo (Muntanya de la Glòria, a prop de Xigatsé, la segona ciutat més important del Tibet.
El monestir va arribar a tenir 4.000 monjos, ara sols en té 600. Després d’estar passejant una estona, ens van convidar a un té tibetà a la cuina del monestir, te calent amb grassa de iak... que té una olor i gust especial i varem poder parlar amb un monjo jove que sabia una mica d’anglès.

dimecres, 12 de març del 2008

Pas de karo i llac Yamdrok

2 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne




El pas de Karo és a 5.010 metres d’alçada, es troba en la carretera que va de Kathmandú a Lasha; i el llac Yamdrok, a 4100 m., un dels llacs sagrats del Tíbet, i un dels tres mes grans.

En passos de muntanya i llacs sagrats, és un dels llocs on ondegen les cinc colors que simbolitzen la unió entre l’esperit i l’home : el vermell representa el sol i el foc; el verd l’aigua, el groc la terra, el blanc la neu i el Blau el cel. Petites banderoles, unides al llarg d’una corda o un pla, que ondegen vers el cel amb les esperances d’una vida millor. També hi ha estupes formades per pedres on cadascuna de les pedres és el record per una persona estimada.

diumenge, 9 de març del 2008

Sopar en bloc

7 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne


Ja sabeu que això d’escriure no és el meu, ho intento, però sols això. Per això, sols dir que el sopar va anar d’alló més bé, malgrat que sols alguns es coneixien entre ells, va ser un sopar de germanor, i força animat no sols pels vins que varem prendre. Al sopar, uns plats més reeixits que no pas altres, que van ser fluixos. Per completar la nit, varem acabar en una cocteleria.
Podeu llegir les cròniques del Massitet a L’Olleta de verdures (aquí la segona part) i d’en Starbase a Decuina, i veure’n més fotografies.
Per cert, aquestes que il•lustren aquest post, no són pas meves, són del Massitet.
Crònica d'Amphitrion
Les fotografies d'Encantadísimo, amb els corresponents comentaris a cadascuna
La Mar, la gran organitzadora, a Baixa gastronomia

Babs, de Jalancia
Cocinillas, d’Un cocinillas on-line
Deliciosa Martha
Maurici, de 3 o 4 al dia
Tiriti, de Tiritinyam
Calamar, de Directo al paladar
Juan Luís de Cucharadas

dimecres, 5 de març del 2008

Peus que caminen

0 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne


Cantares

Todo pasa y todo queda,
pero lo nuestro es pasar,
pasar haciendo caminos,
caminos sobre el mar.

Nunca persequí la gloria,
ni dejar en la memoria
de los hombres mi canción;
yo amo los mundos sutiles,
ingrávidos y gentiles,
como pompas de jabón.

Me gusta verlos pintarse
de sol y grana, volar
bajo el cielo azul, temblar
súbitamente y quebrarse...

Nunca perseguí la gloria.

Caminante, son tus huellas
el camino y nada más;
caminante, no hay camino,
se hace camino al andar.

Al andar se hace camino
y al volver la vista atrás
se ve la senda que nunca
se ha de volver a pisar.

Caminante no hay camino
sino estelas en la mar...

(...)
(Antonio Machado)

dimarts, 4 de març del 2008

Tot caminant per Barcelona

1 Comentaris / Cliqueu per llegir-los i escriu-ne



Si ja em comenceu a conèixer, sabreu que em fixo amb coses que no acostumem a mirar. Aquest cop són els peus, els peus de la gent que passa, camina, passeja, s’atura...

Segueixen aquest bloc


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...